Uitbreiding WhatsApp privacyverklaring na Ierse boete

apps whatsapp facebook

Binnenkort krijgen WhatsApp-gebruikers een banner te zien met daarin een melding over een wijziging van de privacyvoorwaarden. Deze wijziging wordt doorgevoerd naar aanleiding van een boete die WhatsApp dit najaar heeft gekregen van de Ierse privacywaakhond. Die was van mening dat de chatdienst bij het informeren van gebruikers tekort schoot.

Volgens de chatdienst hoeven gebruikers niet opnieuw akkoord te gaan met de voorwaarden, omdat er geen andere data zal worden verzameld dan voorheen. WhatsApp zal dan in de banner uitleg geven over de aanpassingen op 3 punten:

  1. Er worden meer details getoond over welke data worden verzameld en gebruikt. Daarbij wordt tevens uitgelegd waarom data worden bewaard en wanneer ze worden verwijderd. Tevens wordt getoond welke data WhatsApp krijgt van derden.
  2. Er worden meer details getoond over de internationale data, over waarom er data internationaal wordt gedeeld en hoe deze data worden beschermd.
  3. Er wordt beter uitgelegd op welke juridische gronden data worden verwerkt.

225 miljoen boete

WhatsApp voert deze wijzigingen door als reactie op de boete van 225 miljoen euro die in september dit jaar is opgelegd door de Ierse privacywaakhond. Er werd toen door voorzitter Helen Dixon gesproken over “zeer ernstige vergrijpen”. De wet zou op 4 punten zijn overtreden.

Opvallend genoeg wilde Dixon zelf in eerste instantie een veel lagere boete opleggen een de chatdienst. Dat bedrag is toen omhoog gegaan onder druk van andere privacywaakhonden in de EU.

In beroep

Het is vooralsnog onduidelijk of de Ierse instantie de aanpassingen zoals die nu worden doorgevoerd, voldoende vindt. WhatsApp is er al tegen in beroep gegaan, omdat het bedrijf het niet eens is met het besluit.