Vanaf 15 mei is reizen naar het buitenland weer mogelijk
Vanaf 15 mei is het weer mogelijk om te reizen naar veilige landen, toch is en blijft het nog altijd een risico.
Het kabinet heeft onlangs besloten dat vanaf 15 mei weer mag worden gereisd naar landen met een laag besmettingsniveau. Dat geldt ook voor vakantiereizen naar deze landen, die worden vanaf die datum ook niet meer afgeraden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de veiligheid aan met een kleurcodering, waarbij veilige landen de kleurcode groen of geel krijgen. Landen met een kleurcode oranje blijven COVID-hoogrisicogebieden en die blijven een negatief reisadvies houden. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar die landen wordt afgeraden.
Zomer
Concreet betekent dit dat er nog maar relatief weinig landen per 15 mei in aanmerking komen voor kleurcode groen of geel, dus tot de COVID-veilige landen behoren. Het kabinet blijft de hoop houden dat dit richting de zomer nog zal veranderen en dat er in aanloop naar de zomer meer landen als veilig kunnen worden bestempeld. Alleen dan is een vakantie in het buitenland deze zomer een reële optie.
Deze kleurcodes zijn de kleurcodes die onze Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegekend aan deze landen. Ook al heeft een land de code groen of geel, dan kan dat land zelf nog altijd besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Dat kan bijvoorbeeld een coronatest of verplichte quarantaine bij aankomst zijn.
Gevaccineerden
In heel Europa wordt de groep gevaccineerden steeds groter, hetgeen zal leiden tot steeds minder besmettingen. Dat is bemoedigend en biedt hoop voor de toekomst. Doordat het coronavirus muteert blijft het echter allemaal nog onzeker en is niet met zekerheid te zeggen hoe het er in de zomermaanden uit zal zien.
Ook al worden vakantiereizen naar het buitenland niet langer afgeraden voor veilige landen, dan nog blijft het oppassen. Een vakantie of reis naar het buitenland is niet meer hetzelfde als vóór de pandemie. Reizen is en blijft een risico, vooral omdat de situatie per land heel snel kan veranderen. Als het coronavirus weer plotseling oplaait is de hele situatie in een mum van tijd geheel anders.
Coronamaatregelen
Elk land kent zijn eigen coronamaatregelen. Ook toeristen dienen zich aan die maatregelen te houden. Het kabinet adviseert vakantiegangers om zich ook in het buitenland minimaal aan de Nederlandse coronamaatregelen te houden. Ook als je al gevaccineerd bent. Dat betekent regelmatig handen wassen, anderhalve meter afstand houden en binnen blijven bij klachten en je dan laten testen. Hou je altijd aan de coronamaatregelen, onderweg, op je vakantiebestemming en bij aankomst thuis.
Ook reizigers uit groene of gele landen of regio’s zijn vanaf 15 mei weer welkom in Nederland.
Check altijd vooraf de reisadviezen
Heb je reisplannen, check dan altijd vooraf voor het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te bepalen of jouw vakantiebestemming wel veilig is. Misschien gelden er inreisbeperkingen, quarantaine of een testplicht. Deze reisadviezen zijn te vinden op de website wijsopreis.nl en in de reis-app van het ministerie.
Kijk regelmatig naar het reisadvies, ook nog vlak voordat je daadwerkelijk op reis gaat. De situatie kan per land of zelfs per regio namelijk heel snel veranderen. Check ook goed welke maatregelen onderweg gelden, bijvoorbeeld op het vliegveld, het station of in de landen waar je per auto doorheen reist naar je uiteindelijke vakantiebestemming.
Wie bepaalt of een land veilig is?
Het RIVM beoordeelt de veiligheid van de landen. Hierbij wordt gekeken naar verschillende factoren, zoals de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en pas daarvoor in een bepaald land is geweest en hoe vaak corona voorkomt. Ook wordt daarbij gekeken of er mutanten en varianten van corona aanwezig zijn.
Hoog risico
Landen of regio’s met een hoog risico worden door het RIVM aangegeven met kleurcode oranje in het reisadvies. Ben je naar een land met verhoogd risico geweest en je keert terug in Nederland, dan moet je een negatieve testuitslag kunnen tonen. Hierbij geldt tevens het dringende advies om 10 dagen in quarantaine te blijven. Bij een negatieve test kan de quarantaine worden ingekort tot 5 dagen.
Zeer hoog risico, verplicht in quarantaine
Mensen die terugkeren uit een zeer hoog risicogebied moeten binnenkort verplicht 10 dagen in quarantaine. Dat is nu nog een dringend advies, maar binnenkort dus verplicht. Vanaf wanneer dat ingaat is nog niet bekend, daarvoor moet de wet nog worden geaccepteerd. Dat zal hoogstwaarschijnlijk zeer binnenkort gebeuren.
Een land of regio met kleurcode rood is zeer onveilig. Daarvoor geldt dat alle reizen naar dat gebied worden afgeraden.
Digitaal Groen Reiscertificaat
Vaccineren zal ons uiteindelijk uit de pandemie helpen, zodat we steeds meer onze vrijheden terug kunnen krijgen, ook om te reizen. Om dit mogelijk te maken loopt er in de EU een besluitvorming voor het Digitaal Groen Reiscertificaat (Digital Green Certificate). Mensen kunnen hiermee aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest op COVID-19 of immuniteit hebben opgebouwd omdat ze recentelijk waren besmet. De streefdatum voor dit certificaat is 21 juni. Dan zou deze van kracht moeten zijn. Daarna krijgen de lidstaten nog 6 weken om het allemaal technisch gereed te maken.
(Bron: Rijksoverheid.nl / Afbeelding: Pixabay)
Pingback: Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen? - InfoPortal