Vanaf 2022 geen F1 meer bij Ziggo

formule-1-ziggo-ferrari

Vanaf 2022 is er geen Formule 1 meer te zien bij Ziggo Sport. Vanaf volgend jaar gaan de uitzendrechten naar de Nordic Entertainment Group (NENT), die er naar verluidt zo’n 30 miljoen euro per jaar voor neerlegt.

Ziggo geeft in een korte mededeling aan dat de tarieven voor de uitzendrechten de afgelopen 9 jaar zo sterk zijn gestegen dat het niet langer mogelijk was om de Formule 1 te behouden. Dat betekent dat vanaf maart volgend jaar de belangrijkste autosportklasse te zien is via een andere zender.

Gevolgen voor de Nederlandse F1-kijker

Ziggo Sport heeft tot en met dit seizoen de rechten om alle trainingen en elke Grand Prix gratis aan abonnees aan te bieden. Wat de gevolgen na dit seizoen voor de Nederlandse kijkers van de Formule 1 zullen zijn is op dit moment nog niet bekend. De verwachting is dat er voor de kijker niet veel zal veranderen en dat bekende namen als Olaf Mol en Jack Plooij mee zullen verhuizen, omdat die al jaren aan de Formule 1 zijn verbonden.

Wie is Nordic Entertainment Group (NENT)?

NENT is een Scandinavische dienst met radio- en tv-zenders, een streamingdienst en Viaplay. Deze groep is hard bezig om de komende jaren in meer Europese landen actief te zijn. Viaplay, met sport, films en eigen series, is op dit moment al in 8 landen beschikbaar. Momenteel zijn ze bezig om in steeds meer landen de uitzendrechten van populaire sporten te bemachtigen in de hoop dat ze op die manier meer abonnees krijgen. Naast de F1-rechten in Nederland heeft het bedrijf ook de F1-rechten in Polen. 

De races van Max Verstappen en de zijnen zullen vanaf volgend jaar dus via Viaplay te zien zijn en niet meer via Ziggo Sport.

Meerdere gegadigden

Uitzendrechten worden telkens voor 3 jaar vastgelegd. Na die 3 jaar kunnen alle partijen weer bieden op de uitzendrechten van de Formule 1. Na dit jaar loopt de huidige termijn weer af, waardoor het dit jaar weer wordt aangeboden. Naar verluidt heeft RTL een bedrag geboden van boven de 10 miljoen per jaar en een consortium uit Turkije 44 miljoen voor 3 jaar, dus ongeveer 15 miljoen per jaar. Ook Ziggo en Amazon waren geïnteresseerd, maar niemand kon aan het bod van de Scandinaviërs tippen. Zij boden boven de 30 miljoen euro per jaar. 

Meer dan alleen Formule 1

Naast de Formule 1 zal de in Stockholm gevestigde Nordic Entertainment Group ook rechten van andere belangrijke sporten willen overnemen. Zo zou het inmiddels ook de rechten voor de Duitse Bundesliga van ESPN hebben afgesnoept. Daarnaast zouden ze darts van RTL willen overnemen. Het is hun bedoeling een volwaardige sportzender te worden.

Ziggo zonder Formule 1

Het is een grote aderlating voor Ziggo dat ze vanaf volgend jaar de rechten voor de Formule 1 niet meer hebben. Sinds Max Verstappen actief is in de F1 geldt dit als het grootste structurele kijkcijferkanon van Ziggo. 

(Afbeelding: (C) Pixabay)