Veel huishoudens duurder uit door vaste energiecontracten

energietoeslag energie energieprijzen - InfoPortal

Veel huishoudens hebben vorig jaar te snel hun energieprijzen vastgezet en betalen daardoor nu te veel. Hoewel het verleidelijk was om zekerheid te zoeken, hebben de dalende energieprijzen ertoe geleid dat veel mensen nu honderden euro’s meer betalen dan nodig.

Te vroeg vastzetten van energieprijzen

In de tweede helft van 2023 kozen miljoenen huishoudens ervoor om hun energieprijzen vast te zetten voor een periode van één tot drie jaar. Dit was na een periode van bijna een jaar waarin het niet mogelijk was om vaste energiecontracten af te sluiten. Dit resulteerde in een verdubbeling van het aantal huishoudens met een vast contract tot bijna 4,3 miljoen in mei.

Lees ook: Energie-NL: ‘Laat uitbreiding van het stroomnet niet betalen via energienota’

Lees ook: Energieleveranciers vergelijken

Lees ook: Energieprijzen blijven stijgen: boodschappen nog duurder

Aanmoediging van de ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moedigde consumenten aan om hun prijzen vast te zetten voor meer zekerheid. De toezichthouder adviseerde dit in december 2023, omdat het onzeker was of de tarieven voor stroom en gas na de energiecrisis nog verder zouden dalen.

Dalende energieprijzen

Ondanks deze adviezen, bleken de energieprijzen toch te dalen. Dankzij een milde winter en volle gasopslagen werden de energieprijzen sinds de herfst aanzienlijk lager. Zo daalde de prijs van stroom van 34 cent per kWh in de periode van september tot december naar slechts 23 cent per kWh in juni, een daling van 32%. Voor gas waren de prijsverschillen kleiner, maar toch merkbaar.

Hogere kortingen nu

Naast de lagere prijzen, bieden energieleveranciers nu ook hogere kortingen voor het vastzetten van energiecontracten. Waar de bonussen in de herfst van 2023 nog de helft waren, kun je nu kortingen krijgen tot wel 300 euro.

Zonnepanelenbezitters profiteren wel

Huishoudens met zonnepanelen die vorig jaar een vast contract afsloten, profiteren echter wel. Hoewel zij mogelijk iets meer betalen voor hun stroomverbruik, ontlopen zij de terugleverkosten voor opgewekte zonnestroom. Deze kosten, die kunnen oplopen tot 200 à 300 euro per jaar, worden door vrijwel alle energieleveranciers in rekening gebracht.

Is nu een goed moment om vaste energieprijzen te kiezen?

Het afgelopen jaar was een variabel contract financieel gunstiger, maar de situatie verandert snel. Met stijgende energieprijzen door onzekerheden zoals oorlogen en de vulling van gasvoorraden, kan dit een goed moment zijn om alsnog te kiezen voor een vast energiecontract. Deskundigen van vergelijkingssites zoals Pricewise en Independer adviseren nu om de prijzen vast te zetten, gezien de recente trends in de energiemarkt.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt om de beste beslissing te nemen voor jouw energiecontract.

(Bron: nu.nl)