Veel naaktslakken door natte voorjaar, hoe te bestrijden

slak slakken naaktslak naaktslakken bestrijden - InfoPortal

De afgelopen weken lijken naaktslakken overal op te duiken. De aanhoudende vochtigheid is volgens experts de hoofdoorzaak van deze toename. Naaktslakken bestrijden is echter helemaal niet zo moeilijk als je misschien dacht.

Vochtige omstandigheden bevorderen slakkenpopulatie

Bodemecoloog Hanneke Hietink bevestigt de toename: “Dit jaar zijn er echt heel veel naaktslakken. Het constant vochtige weer door de vele regen en het ontbreken van vorst zijn ideale omstandigheden voor slakken.”

Bekijk ook: Alles tegen ongedierte

Optimale seizoen voor slakken

Slakkenexpert Hannco Bakker van Naturalis legt uit dat niet alleen de regen, maar ook het seizoen een rol speelt. “Dit is de ideale tijd van het jaar, tussen lente en zomer. De eitjes die in de lente zijn gelegd, komen nu uit, waardoor veel jonge slakken rondkruipen.”

Uitdunnen van de bodemecologie

Hietink wijst erop dat de toename ook te wijten is aan een verarmde bodemecologie. Slakken leggen tot wel driehonderd eitjes, die normaal gesproken deels worden opgegeten door de diverse organismen in de bodem. “Er is een enorme diversiteit aan bacteriën, schimmels, mijten en aaltjes die ook de slakkeneitjes consumeren.”

Verminderde aantallen natuurlijke vijanden naaktslakken

Daarnaast zijn er volgens de bodemecoloog minder natuurlijke vijanden zoals egels, padden en eenden, wat bijdraagt aan de stijgende slakkenpopulatie.

Impact op tuinen en wegen

Simon Jaarding, een moestuinier uit Haarlem, klaagt over de schade aan zijn gewassen. “Ze eten alles op, van courgettes tot pompoenen en zelfs knoflook.” Veel mensen komen naaktslakken tegen op fietspaden, waar ze naartoe kruipen om niet te verdrinken in plassen water, aldus slakkenexpert Bakker.

Tips: naaktslakken bestrijden in je moestuin

Er zijn heel veel verschillende manieren om naaktslakken te bestrijden of te weren uit je moestuin of siertuin.

  • Koperbanden: Plaats kopertape rondom plantenbakken en potten. Het koper geeft een kleine schok af aan slakken, waardoor ze wegblijven.
  • Biervallen: Zet schaaltjes met bier in de grond. Slakken worden aangetrokken door de geur, vallen erin en verdrinken.
  • Natuurlijke vijanden: Trek natuurlijke vijanden aan zoals egels, vogels en padden door een diervriendelijke tuin te creëren.
  • Koffiedik: Strooi koffiedik rondom je planten. De geur en structuur houden slakken op afstand.
  • Barrières: Gebruik zaagsel, schelpengrit of scherpe zandkorrels rondom je planten. Slakken vermijden deze ruwe oppervlakken.

Daarnaast zijn er diverse andere bestrijdingsmiddelen tegen slakken te verkrijgen. Hieronder onze tips:


Bekijk hier meer middelen om naaktslakken te bestrijden

Met deze methoden kun je effectief naaktslakken bestrijden en je moestuin beschermen.

Naaktslakken

Met deze informatie kun je beter begrijpen waarom naaktslakken dit jaar zo talrijk zijn en hoe je ze in toom kunt houden.