Verstappen snel in Saudi-Arabië, maar Hamilton sneller

max verstappen f1 formule 1 red bull

Max Verstappen is snel begonnen aan de eerste vrije training voor de Grand Prix van Saudi-Arabië. De Red Bull-coureur zette de toon met een snelle tijd op het gloednieuwe F1-circuit in Djedda. Vanaf het begin liet hij snelle ronde tijden noteren.

Aan het einde van de rit was het echter toch weer Lewis Hamilton die de lijst aanvoerde. Die bleek uiteindelijke een halve tiende sneller dan Verstappen. Valtteri Bottas liet de derde tijd noteren, op meer dan twee tiende van Hamilton.

Verstappen Wereldkampioen?

Als alles meezit kan Max Verstappen dit weekend zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 op zijn naam schrijven. Hij begint deze een-na-laatste race met een voorsprong van 8 punten op zijn naaste concurrent Hamilton in het WK-klassement. Na de laatste motorupgrade won Hamilton de laatste beide races. Het belooft derhalve een spannende eindstrijd te worden.

Direct vanaf het begin liet Verstappen snelle rondetijden noteren. Hamilton deed het iets rustiger aan in het begin. Toen Hamilton er echt voor ging, bleef hij toch een halve seconde achter op de snelste tijd van Verstappen. Daarna wist Hamilton zich echter toch sterk te verbeteren.

Scenario’s

Het is in theorie al mogelijk dat Verstappen dit weekend wereldkampioen wordt. Als hij eerste wordt en de snelste ronde rijdt, mag Hamilton niet sneller zijn dan de 7e tijd. Rijdt verstappen niet de snelste ronde, dan mag Hamilton niet sneller zijn dan de 8e plek.

Wordt Verstappen 2e met de snelste ronde, dan mag Hamilton niet sneller zijn dan de 10e tijd. Wordt Verstappen 2e en rijdt niet de snelste ronde, dan mag Hamilton niet in de punten rijden.

Gezien de enorm snelle auto van Hamilton sinds de motor-upgrade van een paar weken geleden lijkt het er niet op dat Hamilton 7e of langzamer wordt. Het heeft er daarom alle schijn van dat het op de allerlaatste race aan zal komen.

Niet optimaal

Verstappen probeerde nog om de snelste tijd weer van de Brit over te nemen, maar die pogingen stranden in schoonheid. Hij begon op zachte banden, maar vanwege schoonheidsfoutjes en een akkefietje met Esteban Ocon kwam hij beide keren niet aan de tijd van Hamilton. De laatste poging ging een stuk beter, maar door verkeer voor zijn neus verliep ook die ronde niet optimaal.

Nieuw circuit in Djebba

Om het nieuwe circuit goed te leren kennen, maakten de meeste coureurs heel wat kilometers. Daarbij bleven gelukkig de gevreesde fouten en crashes op het kersverse en dus nog ‘vuile’ asfalt van de snelle en krappe baan achterwege.

Het Formule 1-circuit in Djedda werd de afgelopen maanden in recordtempo uit de grond gestampt en is nog maar net klaar. Het is daarom voor Max Verstappen en zijn team nog niet in te schatten of deze baan hem ligt.

Pérez komt niet mee

Sergio Pérez, teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull Racing, kwam er niet aan te pas en bleef steken op een tegenvallende elfde plaats, met meer dan een seconde achterstand op Hamilton.

Grote Prijs van Saudi-Arabië: zondag 18.30 uur

De Grote Prijs van Saudi-Arabië begint aanstaande zondag om 18.30 uur. Vanaf 17.00 uur zijn er al live-uitzendingen.

Afbeelding (C) Pixabay