Waar komt Pasen vandaan?
Pasen is een belangrijke christelijke feestdag die wereldwijd wordt gevierd. In dit artikel leggen we uit wat Pasen is, waar het vandaan komt, waarom we het vieren, wanneer het plaatsvindt en meer informatie geven over de tradities.
Wat is Pasen?
Pasen is een christelijke feestdag die de opstanding van Jezus Christus uit de dood viert. Volgens de bijbel werd Jezus gekruisigd en begraven op Goede Vrijdag, en stond hij op uit de dood op de derde dag, wat nu bekend staat als Paaszondag. Het is een belangrijk evenement in het christelijke geloof en wordt over de hele wereld gevierd.
Paas artikelen kopen? Bekijk hier alle Paasartikelen op Bol.com
Waar komt Pasen vandaan?
Pasen heeft zijn wortels in het joodse Pesach of Passover. Dit is een feest dat de bevrijding van de joden uit Egypte herdenkt. Jezus was een jood en vierde ook het Pesachfeest. Volgens de bijbel vond de kruisiging en opstanding van Jezus plaats tijdens het Pesachfeest. De vroege christenen vierden de opstanding van Jezus op dezelfde dag als het Pesachfeest, en zo ontstond Pasen.
Waarom vieren we het?
Christenen vieren Pasen om de opstanding van Jezus Christus uit de dood te herdenken en te vieren. Het is een belangrijk moment in het christelijke geloof omdat het de belofte van eeuwig leven bevestigt voor diegenen die in Jezus geloven. Het is ook een tijd om te reflecteren op het lijden en de dood van Jezus en om te bidden voor vergeving en verlossing.
Wanneer is Pasen?
Pasen valt elk jaar op een andere datum omdat het afhangt van de maanstand. Het wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox, die meestal op 21 maart valt. In 2023 wordt Pasen gevierd op 16 april.
Waarom is er een Paashaas?
De Paashaas is een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Het is niet duidelijk waar de Paashaas precies vandaan komt, maar het is mogelijk dat het oorspronkelijk een Germaanse traditie was. Volgens de legende verstopte de haas eieren in het veld, die kinderen dan moesten zoeken. Later werd dit overgenomen in de christelijke traditie en werden de eieren versierd en gebruikt als symbool van nieuw leven.
Waarom verstoppen we eieren met Pasen?
Het verstoppen van eieren met Pasen is een oude traditie die waarschijnlijk teruggaat tot de Germaanse volkeren. Het is een symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid. In sommige culturen worden de eieren versierd en in anderen worden ze verstopt en gezocht door kinderen. Het is een leuke manier om het lenteseizoen te vieren en om kinderen te betrekken bij de viering van Pasen. Het zoeken naar eieren kan ook gezien worden als een symbool van de zoektocht naar de opstanding van Jezus.
Welke andere tradities zijn er met Pasen?
Naast het verstoppen van eieren zijn er nog vele andere tradities met Pasen. In veel christelijke kerken worden er speciale diensten gehouden, waarbij het verhaal van de kruisiging en opstanding van Jezus wordt verteld. Het is ook gebruikelijk om speciale Paasmaaltijden te hebben met familie en vrienden.
In sommige landen worden er processies gehouden, waarbij mensen in religieuze gewaden door de straten lopen en liederen zingen. Spanjaarden houden bijvoorbeeld processies waarbij mensen in zwarte gewaden lopen en houten beelden van Jezus en Maria dragen.
In Nederland en België is het gebruikelijk om met Pasen broodjes in de vorm van een haas te eten, de zogenaamde Paasstol. Ook wordt er vaak asperges gegeten als symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid.
In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om een speciale Paashaas-cake te maken en te versieren met suikerglazuur en chocolade-eieren. Kinderen versieren ook vaak hardgekookte eieren en maken ze mooi met verf en stickers.
Pingback: Waarom zijn eieren zo duur? - InfoPortal