Waarom Facebook, Instagram en WhatsApp urenlang onbereikbaar waren

apps whatsapp facebook

Maandag 4 oktober 2021 waren Facebook, WhatsApp en Instagram urenlang onbereikbaar vanwege een grote storing. Na vele uren was de storing pas opgelost en waren de apps weer bereikbaar. Wat was precies de oorzaak van deze storing?

Defecte configuratieaanpassingen aan de routers zouden volgens Facebook de grootste oorzaak zijn van de ruim 6 uur durende storing. Door deze storing hadden ruim 3,5 miljard gebruikers geen toegang tot hun sociale media en hun berichtendiensten.

Volgens de officiële lezing van Facebook zijn hun technische teams erachter gekomen dat veranderingen aan de configuratie van de routers die het netwerkverkeer tussen de datacenters coördineren de oorzaak waren van de problemen. Hierdoor kwamen er onderbrekingen in de communicatie en kwamen de diensten stil te liggen.

Fout bij update

Facebook deelt verder geen details, maar verschillende cybersecurity-experts zijn van mening dat de problemen zijn ontstaan tijdens een routinematige update van het zogenoemde Border Gateway Protocol, kortweg BGP. De BGP wordt gebruikt voor het routeren van het verkeer tussen verschillende providers.

De BGP maakt, simpel gezegd, één groot netwerk van alle computers en servers. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat bezoekers op website of in apps terechtkomen.

Het lijkt erop dat het BGP-systeem van Facebook maandag was uitgeschakeld. Dat betekent eigenlijk dat het platform was ‘verdwenen’ van internet. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een menselijke fout voorafgaand aan de update. Ook sabotage van binnenuit, bijvoorbeeld door een medewerker, behoort tot de mogelijke oorzaken. Facebook gaat nog uitzoeken hoe deze storing precies heeft kunnen gebeuren. Een mogelijke hack van buitenaf is ook nog mogelijk, maar wordt als onwaarschijnlijk geacht.

Ongebruikelijk lange storing

Het is overigens wel heel ongebruikelijk dat een storing zo lang duurt. Er zijn wel vaker storingen bij techbedrijven waardoor diensten uitvallen. Het is echter wel zeldzaam dat het zolang duurt, en al helemaal dat er dan zoveel apps tegelijk niet werken. In 2019 was de laatste grote storing van Facebook.

Door de grote storing van maandag 5 oktober leverde Facebook maar liefst 5 procent aan beurswaarde in. Dat ligt overigens waarschijnlijk ook aan ander negatief nieuws over het platform. Hierdoor verloor Facebook-topman Mark Zuckerberg bijna 7 miljard dollar, ofwel zo’n 6 miljard euro en zakte zijn eigen vermogen naar ‘slechts’ 120,9 miljard dollar, ofwel 104,76 miljard euro.