Waarom zijn eieren zo duur?

ei eieren

Vraag jij je ook af waarom de eieren op dit moment zo verschrikkelijk duur zijn? Volgens het ANP waren eieren in de eurozone in januari gemiddeld dertig procent duurder dan in dezelfde maand in 2022 en op dit moment zijn ze zelfs (bijna) dubbel zo duur als een jaar geleden.

Eieren steeds duurder

Eieren zijn sinds het begin van 2023 4,5 procent duurder geworden, volgens RTL Nieuws. Maar waarom is dat? In 2022 stegen de prijzen van producten al door hoge energie- en veevoerkosten door de oorlog in Oekraïne. Daarbij kregen we te maken met de vogelgriep waardoor de ei schaarser is geworden. Met name dat laatste zorgt ervoor dat de prijs voor een ei steeds hoger wordt. De vogelgriep zorgt ervoor dat er minder kippen zijn die eieren kunnen leggen. In Nederland zijn er in een jaar tijd zes miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood.

Meer vraag, minder aanbod

Maar ook in Europa en daarbuiten heerste de vogelgriep. Bovendien stijgt de vraag naar eieren ook vanuit de industrie, omdat hun voorraden geslonken zijn. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld mayonaiseproducenten, koekjesfabrieken en spaghettimakers. Dat ook zij aanspraak doen op de eieren zorgt ervoor dat de vraag stijgt, terwijl het aanbod niet meegroeit.

Hogere prijs eieren op de vrijmarkt

De prijs die supermarkten voor de eieren moeten betalen, speelt ook een rol in de hoge prijs. Supermarkten betalen voor zeventig procent van deze wit-gele lekkernij vaste prijzen. De rest moeten ze inkopen op de vrije markt en daar zijn de supermarkten relatief veel geld voor kwijt. En die hoge prijs wordt doorberekend aan de consument. Maar wees gerust, er zijn manieren om geld te besparen op eieren. Bijvoorbeeld door te letten op aanbiedingen en promoties.

Eierprijzen blijven hoog

Het is waarschijnlijk dat de prijs in de winkel nog steeds hoog zal blijven. Het nieuws is niet goed, aangezien de prijzen die eierhandelaren aan boeren betalen in de afgelopen weken al met ruim elf procent zijn gestegen, volgens RTL Nieuws. De vraag naar eieren groeit ook altijd tijdens Pasen, wat de prijs verder kan opdrijven. Bovendien zijn er nog steeds uitdagingen zoals de vogelgriep en andere kwesties die niet onmiddellijk opgelost zijn. Dit alles draagt bij aan het feit dat de prijzen hoog zullen blijven in de nabije toekomst.