Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

kleurcode reisadvies reisadviezen

Het Ministerie van Defensie geeft met kleurcodes de reisadviezen naar landen over de hele wereld aan. Maar wat betekenen deze kleurcodes?

In het reisadvies is een landkaart met een kleurcode te zien. Deze code is groen, geel, oranje of rood. Hiermee worden de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied aangegeven. 

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Houd altijd het reisadvies in de gaten, want de situatie kan per land snel veranderen. Bovendien kun je in het land van je bestemming altijd te maken krijgen met daar geldende coronamaatregelenen zoals een testplicht of quarantaine. 

De betekenis van de kleurcodes bij de reisadviezen is als volgt:

Groen: je kunt reizen

Is de kleur groen, dan kun je naar het land of het gebied reizen. Bij terugkeer in Nederland hoef je niet in quarantaine en geen negatieve coronatestuitslag te tonen.

Is het land of gebied groen, dan kan dat 2 dingen betekenen:

  1. De veiligheidsrisico’s in het land of gebied zijn vergelijkbaar met die van Nederland.
  2. Er zijn weinig besmettingen met het coronavirus. Let op, houd wel altijd het reisadvies in de gaten, het kan snel veranderen.

Geel: let op, er zijn risico’s

Is de kleur geel, dan kun je reizen naar dit land of gebied. Wel zijn er veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bereid daarom je reis goed voor. Plaatselijk kunnen er andere regels gelden. Bij terugkeer in Nederland hoef je niet in quarantaine en hoe je geen negatieve coronatestuitslag te kunnen laten zien. 

Is het land of gebied geel, dan kan dat 2 dingen betekenen:

  1. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie.
  2. Er zijn besmettingen met het coronavirus. Als het aantal coronabesmettingen toeneemt, kunnen er extra coronamaatregelen opgelegd worden, zoals bijvoorbeeld een avondklok. Controleer altijd de plaatselijk geldende regels.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Kleurcode oranje betekent alleen reizen naar het land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk en worden sterk afgeraden. Ga je toch op reis, bereid je dan heel goed voor. Bij terugkeer in Nederland moet je een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen en moet je in quarantaine. 

Is het land of gebied oranje, dan kan dat 3 dingen betekenen:

  1. Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dat kan te maken hebben met criminaliteit, de politieke situatie, terrorismedreiging of natuurgeweld. 
  2. Er zijn veel coronabesmettingen. Je kunt te maken krijgen met strenge maatregelen, zoals een lockdown, avondklok of minder mogelijkheden om het land in te reizen. Bij terugkeer in Nederland moet je een negatieve testuitslag kunnen laten zien en ga je in quarantaine. 
  3. Er geldt een inreisverbod voor reizigers uit Nederland. Dat betekent dat je het land niet mag inreizen, ook niet voor een noodzakelijke reis. Controleer daarom altijd de lokale regels.

Rood: niet reizen

Kleurcode rood betekent: reis niet naar dit land of gebied. Doe je dat toch, dan moet je bij terugkeer in Nederland een negatieve coronatestuitslag laten zien en ga je in quarantaine. 

Is het land of gebied rood, dan kan dat 2 dingen betekenen:

  1. Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er levensgevaarlijk.
  2. Door vergaande coronamaatregelen mag je het land of gebied niet in- of uitreizen. De Nederlandse overheid kan je ook niet terughalen naar Nederland al het code rood is of wordt.