Wat is paracetamol en hoe moet je het innemen?

infoportal - paracetamol medicijnen

Paracetamol is een veelgebruikt medicijn dat vaak wordt ingezet om pijn te verlichten en koorts te verminderen. In deze uitgebreide artikel laten we je zien hoe je paracetamol op een veilige en effectieve manier kunt innemen. We bespreken ook wat paracetamol precies is, waar het tegen helpt, mogelijke bijwerkingen en meer. Laten we beginnen!

Wat is paracetamol?

Paracetamol, ook wel bekend als acetaminophen in sommige delen van de wereld, is een veelgebruikte pijnstiller en koortsverlagend medicijn. Het is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules, vloeibare suspensies en zetpillen. Paracetamol staat bekend om zijn effectiviteit en wordt vaak aanbevolen door zorgverleners.

Hoe moet je paracetamol innemen?

Er zijn verschillende manieren om paracetamol in te nemen, maar het is belangrijk om de juiste methode te kiezen om de beste resultaten te behalen en mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

 • Doorslikken met water: De meest gebruikelijke manier om paracetamol in te nemen, is door de tabletten of capsules heel door te slikken met een glas water. Dit zorgt ervoor dat de medicatie gelijkmatig wordt opgenomen in je lichaam.
 • Oplossen in water: In sommige gevallen kun je paracetamol oplossen in een glas water voordat je het inneemt. Dit kan handig zijn als je moeite hebt met het doorslikken van pillen. Zorg ervoor dat je het poeder of de vloeibare vorm goed mengt voordat je het drinkt.
 • Kauwen: Hoewel het niet wordt aanbevolen om paracetamoltabletten te kauwen, zijn er speciale paracetamol-kauwtabletten beschikbaar. Deze zijn ontworpen om te worden gekauwd voordat ze worden doorgeslikt. Raadpleeg altijd de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.

Het is essentieel om de aanbevolen dosering en de voorgeschreven instructies op de verpakking op te volgen om mogelijke risico’s te vermijden.

Waarvoor helpt paracetamol?

Paracetamol is effectief bij de behandeling van verschillende aandoeningen en symptomen, waaronder:

 • Pijnverlichting: Paracetamol kan worden gebruikt om milde tot matige pijn te verlichten, zoals hoofdpijn, spierpijn, tandpijn en menstruatiepijn.
 • Koortsverlaging: Het medicijn kan koorts verminderen, wat vaak voorkomt bij verkoudheid, griep en andere infecties.
 • Artritis en gewrichtspijn: Paracetamol kan helpen bij het beheersen van pijn en ontsteking bij mensen met artritis en gewrichtsproblemen.
 • Postoperatieve pijn: Na chirurgische ingrepen kan paracetamol worden voorgeschreven om pijn te verminderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat paracetamol geen ontstekingsremmend medicijn is en daarom minder geschikt is voor de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Heeft paracetamol bijwerkingen?

Over het algemeen wordt paracetamol als veilig beschouwd wanneer het op de juiste manier wordt ingenomen. Toch zijn er enkele mogelijke bijwerkingen om rekening mee te houden:

 • Maagklachten: In zeldzame gevallen kan paracetamol maagklachten veroorzaken, zoals misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Dit kan meestal worden voorkomen door het medicijn met voedsel in te nemen.
 • Leverproblemen: Bij het overschrijden van de aanbevolen dosering kan paracetamol schade aan de lever veroorzaken. Het is essentieel om de voorgeschreven dosering niet te overschrijden en geen alcohol te drinken tijdens het gebruik van paracetamol, omdat dit het risico op leverproblemen kan vergroten.
 • Allergische reacties: In zeldzame gevallen kunnen mensen allergische reacties ervaren, zoals huiduitslag, jeuk of zwelling van het gezicht, na het innemen van paracetamol. Als je dergelijke symptomen ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het medicijn en raadpleeg een arts.

Let op: Het is cruciaal om met een zorgverlener te praten voordat je paracetamol gebruikt als je bepaalde medische aandoeningen hebt, zoals leverziekte, of als je andere medicijnen gebruikt, om mogelijke interacties en risico’s te bespreken.

Wat is paracetamol met codeïne?

Paracetamol met codeïne is een combinatiemedicijn dat twee actieve bestanddelen bevat: paracetamol en codeïne. Laten we deze twee componenten afzonderlijk bespreken:

 • Paracetamol: Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller en koortsverlagend medicijn. Het werkt door het beïnvloeden van bepaalde chemische stoffen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor pijnperceptie en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Paracetamol wordt vaak gebruikt om milde tot matige pijn te verlichten, zoals hoofdpijn, spierpijn, tandpijn en menstruatiepijn. Het staat erom bekend dat het relatief weinig bijwerkingen heeft wanneer het op de juiste wijze wordt gebruikt.
 • Codeïne: Codeïne is een opioïde pijnstiller die werkt door zich te binden aan opioïde receptoren in de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor wordt de pijnperceptie verminderd, waardoor pijn wordt verlicht. Codeïne wordt soms gebruikt om matige tot ernstige pijn te behandelen, maar het is potentieel verslavend en heeft meer bijwerkingen dan paracetamol. Het kan slaperigheid, constipatie, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken.

De combinatie van paracetamol en codeïne wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van pijn die niet voldoende reageert op paracetamol alleen. De codeïne versterkt het pijnstillende effect van paracetamol. Dit type medicijn kan nuttig zijn bij de behandeling van pijn na een operatie, ernstige verwondingen of andere situaties waarbij krachtige pijnverlichting nodig is.

Potentieel verslavend

Het is echter belangrijk op te merken dat codeïne een opioïde is en potentieel verslavend kan zijn. Daarom moet het met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt en alleen volgens de voorschriften van een arts. Mensen die paracetamol met codeïne gebruiken, moeten de aanbevolen dosering strikt opvolgen en mogen de medicatie niet langer gebruiken dan voorgeschreven. Bijwerkingen en mogelijke verslavingsrisico’s moeten altijd met een zorgverlener worden besproken voordat dit medicijn wordt gebruikt.

Wat is paracetamol met coffeïne?

Paracetamol met coffeïne of cafeïne is een combinatiemedicijn dat twee actieve bestanddelen bevat: paracetamol en cafeïne. Deze combinatie wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten, zoals hoofdpijn, spierpijn en menstruatiepijn, evenals om de alertheid te bevorderen.

Vraag: Wat is het verschil tussen Coffeïne en Cafeïne?
Antwoord: Caffeïne, cafeïne en coffeïne zijn hetzelfde. Om de verwarring nog groter te maken wordt het ook wel eens theïne genoemd. De naam caffeïne wordt meestal gebruikt in Engelstalige landen, terwijl het in Nederland meestal coffeïne wordt genoemd.

Hier zijn de belangrijkste kenmerken van paracetamol met coffeïne:

 • Paracetamol: Paracetamol is een pijnstiller en koortsverlagend medicijn dat vaak wordt gebruikt om milde tot matige pijn te verlichten en koorts te verminderen. Het werkt door de productie van prostaglandinen in het lichaam te verminderen, die betrokken zijn bij het veroorzaken van pijn en koorts.
 • Coffeïne: Coffeïne of cafeïne is een stimulerend middel dat de alertheid kan verhogen en vermoeidheid kan verminderen. Het kan ook de bloedvaten in de hersenen vernauwen, wat kan helpen bij sommige soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn.

De combinatie van paracetamol en cafeïne kan synergetisch werken om de effectiviteit van pijnverlichting te vergroten. Cafeïne kan ook helpen bij het sneller laten werken van paracetamol, wat handig kan zijn bij hoofdpijn of migraine.

Paracetamol met cafeïne is verkrijgbaar in verschillende merken en formuleringen, zoals tabletten, capsules of poeders. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Net als bij alle medicijnen kunnen er bijwerkingen en mogelijke interacties zijn, dus raadpleeg een zorgverlener of apotheker als je vragen hebt of als je andere medicijnen gebruikt.

Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne moeten er ook rekening mee houden dat het toegevoegde cafeïnegehalte in paracetamol met cafeïne de slaap kan verstoren of bijwerkingen zoals nervositeit of hartkloppingen kan veroorzaken.

Paracetamol en alcohol

Het wordt over het algemeen afgeraden om alcohol te drinken terwijl je paracetamol inneemt. Hoewel paracetamol zelf geen interacties heeft met alcohol, kan het combineren van deze twee stoffen risico’s met zich meebrengen voor je gezondheid, met name voor je lever.

Beide alcohol en paracetamol worden verwerkt in de lever. Wanneer je alcohol drinkt, ondergaat je lever een reeks chemische processen om de alcohol af te breken en te verwijderen. Paracetamol wordt ook door de lever gemetaboliseerd. Wanneer je zowel alcohol als paracetamol in je systeem hebt, kan dit leiden tot een verhoogde belasting van de lever, wat het risico op leverproblemen kan vergroten.

Het is vooral belangrijk om te vermijden dat je grote hoeveelheden alcohol drinkt terwijl je paracetamol gebruikt. Overmatig alcoholgebruik kan de leverfunctie verder belasten en de kans op leverschade vergroten, vooral als je paracetamol al gebruikt voor pijn of koorts.

Bijwerkingen verergeren

Bovendien kan alcohol de bijwerkingen van paracetamol verergeren, zoals duizeligheid en slaperigheid. Dit kan het risico op ongelukken of letsel vergroten.

Als je paracetamol moet nemen voor pijn of koorts, is het het beste om alcoholgebruik te vermijden gedurende de tijd dat je het medicijn gebruikt. Als je vragen hebt over het combineren van paracetamol met alcohol of als je je zorgen maakt over mogelijke interacties of gezondheidsrisico’s, raadpleeg dan altijd een zorgverlener voor advies op maat. Het is belangrijk om verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot het gebruik van medicatie en alcohol om je gezondheid te beschermen.

Wat is het paracetamol kinderformularium?

Het Paracetamol Kinderformularium is een medische richtlijn en hulpmiddel dat specifiek is ontworpen om zorgverleners, zoals artsen en apothekers, te helpen bij het voorschrijven en doseren van paracetamol bij kinderen. Het is bedoeld om de veiligheid en effectiviteit van het gebruik van paracetamol bij kinderen te waarborgen, omdat het doseren van medicijnen bij kinderen anders kan zijn dan bij volwassenen vanwege verschillen in gewicht, leeftijd en metabolisme.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van het Paracetamol Kinderformularium:

 • Leeftijdsgerelateerde doseringen: Het Kinderformularium biedt leeftijdsgerelateerde richtlijnen voor de dosering van paracetamol bij kinderen. Dit helpt zorgverleners om de juiste dosis paracetamol voor een kind te bepalen op basis van hun leeftijd en soms ook op basis van hun gewicht.
 • Veiligheidsrichtlijnen: Het formularium bevat veiligheidsinformatie en waarschuwingen met betrekking tot het gebruik van paracetamol bij kinderen. Dit omvat bijvoorbeeld informatie over de maximale dagelijkse dosering en de minimale tijdsintervallen tussen doses om overdosering te voorkomen.
 • Informatie over toedieningsvormen: Het Paracetamol Kinderformularium kan ook informatie bevatten over de beschikbare toedieningsvormen van paracetamol voor kinderen, zoals siropen of zetpillen, en welke vorm het meest geschikt is voor specifieke leeftijdsgroepen.
 • Advies voor specifieke situaties: Het kan specifieke aanbevelingen bevatten voor het gebruik van paracetamol bij kinderen met bepaalde medische aandoeningen, zoals leverproblemen.

Het Paracetamol Kinderformularium is bedoeld om een praktische en betrouwbare bron te zijn voor zorgverleners die paracetamol aan kinderen voorschrijven, zodat ze de juiste dosering kunnen bepalen en de veiligheid van de behandeling kunnen waarborgen. Het is belangrijk dat zorgverleners zich bewust zijn van deze richtlijnen en deze volgen om ervoor te zorgen dat kinderen de juiste hoeveelheid paracetamol krijgen om pijn te verlichten of koorts te verminderen zonder onnodige risico’s.

Wat is de paracetamol dosering voor een kind?

De dosering van paracetamol voor een kind hangt af van verschillende factoren, waaronder het gewicht en de leeftijd van het kind. Het is van vitaal belang om de juiste dosering te volgen om de veiligheid en effectiviteit van de behandeling te waarborgen. Hier is een algemene richtlijn voor de dosering van paracetamol bij kinderen:

Let op: Dit is een algemene richtlijn en de exacte dosering kan variëren afhankelijk van het merk en de concentratie van de paracetamoloplossing. Het is altijd het beste om de aanwijzingen op de verpakking te volgen of advies in te winnen bij een zorgverlener.

 • Leeftijd 2-3 maanden: Voor kinderen van 2-3 maanden oud wordt paracetamol doorgaans niet aanbevolen zonder overleg met een arts. Voor kinderen van 3 maanden tot 1 jaar oud geldt meestal een dosering van 60 tot 120 milligram paracetamol per keer, met een maximum van vier doses per dag.
 • Leeftijd 1-5 jaar: Voor kinderen van 1 tot 5 jaar oud is de dosering meestal 120 tot 250 milligram paracetamol per keer, met een maximum van vier doses per dag.
 • Leeftijd 6-12 jaar: Voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud is de dosering meestal 250 tot 500 milligram paracetamol per keer, met een maximum van vier doses per dag.

Zorg ervoor dat je de juiste vorm van paracetamol gebruikt (bijvoorbeeld siroop of zetpillen) en dat je de juiste meetinstrumenten gebruikt om de dosering nauwkeurig af te meten. Overschrijd nooit de aanbevolen dosering en vermijd het geven van paracetamol in combinatie met andere geneesmiddelen die paracetamol bevatten, om het risico op overdosering te voorkomen.

Altijd contact met de arts of apotheker

Het is ook belangrijk om te onthouden dat paracetamol alleen mag worden gebruikt zoals voorgeschreven en dat je bij vragen of zorgen altijd contact moet opnemen met een arts of apotheker voor specifiek advies, met name als het kind andere gezondheidsproblemen heeft of andere medicijnen gebruikt.

Hoeveel paracetamol mag een volwassene per dag innemen?

De algemene richtlijnen voor het gebruik van paracetamol zijn als volgt. Het is belangrijk op te merken dat je altijd het advies van een medische professional moet opvolgen voor de juiste dosering, omdat individuele omstandigheden en gezondheidstoestanden kunnen variëren.

Over het algemeen wordt voor volwassenen vaak aanbevolen om maximaal 4 gram (4000 milligram) paracetamol per dag in te nemen, verdeeld over 3 tot 4 gelijke doses met minstens 4 tot 6 uur tussen elke dosis. Dit betekent dat je ongeveer elke 4 tot 6 uur een dosis kunt nemen, maar nooit meer dan 4 gram per dag.

Aanbevolen dosering niet overschrijden

Het is echter erg belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden, omdat te veel paracetamol schadelijk kan zijn voor de lever. Als je leverproblemen hebt, alcohol gebruikt of andere medicijnen gebruikt, raadpleeg dan een arts voordat je paracetamol inneemt, omdat dit de veilige dosering kan beïnvloeden.

Nogmaals, raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat je paracetamol of een ander medicijn inneemt om ervoor te zorgen dat je de juiste dosering en het juiste gebruik volgt op basis van je individuele gezondheidstoestand en eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

Helpt paracetamol tegen opvliegers?

Paracetamol is doorgaans niet de eerste keuze voor de behandeling van opvliegers of opvliegers geassocieerd met de menopauze. Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom bij vrouwen tijdens de menopauze, en ze worden meestal veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels, met name een daling van oestrogeen.

Paracetamol, ook wel bekend als acetaminophen, is primair een pijnstiller en koortsverlagend middel. Het kan helpen bij het verlichten van algemene pijn en koorts, maar het heeft geen directe invloed op de hormonale oorzaken van opvliegers.

Voor de behandeling van opvliegers bij de menopauze worden meestal andere benaderingen aanbevolen, waaronder:

 • Hormoonvervangende therapie (HRT): Dit is een van de meest effectieve behandelingen voor opvliegers. HRT omvat het gebruik van hormonen zoals oestrogeen en progestageen om de hormoonspiegels te stabiliseren en opvliegers te verminderen.
 • Niet-hormonale medicijnen: Er zijn niet-hormonale medicijnen beschikbaar, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) en serotonine-norepinefrineheropnameremmers (SNRI’s), die opvliegers kunnen verminderen.
 • Levensstijlveranderingen: Het aanpassen van je levensstijl kan ook helpen. Dit omvat het vermijden van triggers zoals cafeïne en alcohol, het dragen van lichte kleding, en het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie.

Het is essentieel om met een zorgverlener te praten als je last hebt van opvliegers tijdens de menopauze, omdat de juiste behandeling afhangt van je individuele situatie en medische geschiedenis. Ze kunnen je adviseren over de beste aanpak en medicatie, rekening houdend met eventuele andere gezondheidsproblemen die je hebt.

In het kort, hoewel paracetamol nuttig kan zijn voor het verlichten van algemene pijn en ongemak, is het over het algemeen geen geschikte behandeling voor opvliegers, omdat het de onderliggende hormonale oorzaken niet aanpakt. Het is het beste om andere specifieke behandelingen te overwegen zoals voorgeschreven door een arts.

In welke vormen is paracetamol verkrijgbaar?

Paracetamol is verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen om aan de behoeften van verschillende patiënten te voldoen. De meest voorkomende vormen van paracetamol zijn:

 • Tabletten: Paracetamol is verkrijgbaar in tabletvorm, die doorgaans worden ingeslikt met water. Tabletten zijn beschikbaar in verschillende doseringen, variërend van 500 mg tot 1000 mg per tablet.
 • Capsules: Paracetamol is ook verkrijgbaar in de vorm van capsules, die worden ingeslikt met water. Net als tabletten zijn capsules beschikbaar in verschillende doseringen.
 • Siroop: Paracetamol siroop is een vloeibare vorm van het medicijn die vaak wordt gebruikt bij kinderen of volwassenen die moeite hebben met het slikken van tabletten. De dosering wordt gemeten met een bijgeleverde doseerspuit of maatbeker.
 • Zetpillen: Paracetamol zetpillen zijn geschikt voor mensen die problemen hebben met het innemen van medicijnen via de mond, zoals kinderen of volwassenen met slikproblemen. De zetpil wordt rectaal ingebracht en wordt opgenomen via het rectumslijmvlies.
 • Orale oplossing: Paracetamol kan worden verstrekt in de vorm van een vloeibare orale oplossing. Deze wordt meestal gemeten met een doseerlepel of een spuit en kan handig zijn voor patiënten die de voorkeur geven aan een vloeibare vorm van het medicijn.

Het juiste type paracetamol en de dosering hangen af van de leeftijd, het gewicht en de individuele behoeften van de patiënt. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering en de toedieningsinstructies op de verpakking te volgen of advies in te winnen bij een zorgverlener om de veiligheid en effectiviteit van het medicijn te waarborgen.

Wat zijn paracetamol liquid caps?

Paracetamol Liquid Caps is een specifieke toedieningsvorm van paracetamol. Het zijn capsules die gevuld zijn met een vloeibare paracetamoloplossing in plaats van het traditionele poeder of de vaste tabletvorm. Deze liquid capsules zijn ontworpen om de paracetamol snel te laten oplossen en in het lichaam op te nemen, wat kan leiden tot snellere pijnverlichting in vergelijking met vaste tabletten.

Hier zijn enkele kenmerken van Paracetamol Liquid Caps:

 • Snellere werking: Omdat de paracetamol al in vloeibare vorm is, hoeft het lichaam de capsule niet eerst af te breken voordat de opname begint. Dit kan leiden tot een snellere aanvang van pijnverlichting, wat handig kan zijn bij acute pijn.
 • Gemakkelijke inname: De capsules zijn over het algemeen gemakkelijk in te slikken, vooral voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van vaste tabletten.
 • Nauwkeurige dosering: Liquid Caps bevatten meestal een vooraf afgemeten hoeveelheid paracetamol, wat kan helpen om de juiste dosering nauwkeurig in te nemen.
 • Minder kans op maagirritatie: Omdat de paracetamoloplossing al in vloeibare vorm is, is er minder kans op maagirritatie in vergelijking met sommige vaste tabletten.

Het is echter belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden, zelfs niet bij het gebruik van Paracetamol Liquid Caps. Paracetamol is een effectieve pijnstiller, maar te veel innemen kan leiden tot ernstige bijwerkingen, met name leverproblemen.

Als je specifieke vragen hebt over Paracetamol Liquid Caps, de dosering of het gebruik ervan, raadpleeg dan een apotheker of een zorgverlener voor advies op maat.

Paracetamol, een effectieve en veelgebruikte pijnstiller

Paracetamol is een veelgebruikte en effectieve pijnstiller en koortsverlagend middel. Het kan op verschillende manieren worden ingenomen, waaronder doorslikken met water, oplossen in water of kauwen, afhankelijk van je voorkeur en behoeften. Het is essentieel om de aanbevolen dosering op te volgen om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

Dit medicijn is nuttig bij het verlichten van pijn en koorts, maar het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen, vooral als je andere medische aandoeningen hebt of andere medicijnen gebruikt. Raadpleeg altijd een zorgverlener als je vragen of zorgen hebt over het gebruik van paracetamol.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te begrijpen over paracetamol en hoe je het veilig en effectief kunt gebruiken voor je gezondheid en welzijn. Maar nogmaals, bij twijfel of vragen, altijd eerst overleggen met de arts of apotheker.