Wat te doen als je een wolf tegenkomt?

wolf wolven in Drenthe - wat doen al je een wolf ziet - InfoPortal

De wolf wordt steeds vaker gezien in Nederland, ook in Drenthe en Groningen. Onlangs liep er een wolf door een tuin in Winschoten. Het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen als je een wolf tegenkomt. Hier zijn enkele tips om veilig met deze ontmoetingen om te gaan.

Geef de wolf ruimte

Als je een wolf tegenkomt, is het belangrijk om hem de ruimte te geven. Glenn Lelieveld van het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging adviseert om rustig te blijven en je normaal te gedragen. Wolven zijn van nature bang voor mensen en willen meestal wegvluchten.

Lees ook: Veel naaktslakken door natte voorjaar, hoe te bestrijden

Lees ook: Groeiende aantal wolven in Drenthe

Geen agressie van wolven

Volgens Lelieveld is de angst dat wolven agressief zijn naar mensen ongegrond. In zowel Europa als Noord-Amerika zijn er veel gevallen van wolven die dicht bij woningen komen zonder agressief gedrag te vertonen. Wolven vermijden menselijke activiteit en zijn bang voor nieuwe dingen.

Wat te doen bij een ontmoeting met een wolf?

  • Blijf kalmpjes: Blijf rustig en beweeg langzaam weg van het dier.
  • Praat en maak gebaren: Maak jezelf groot, praat hard en maak gebaren om wolven af te schrikken.
  • Geef ruimte: Zorg ervoor dat de wolf ruimte heeft om te ontsnappen en drijf hem vooral niet in het nauw.

Waarom zijn wolven bang voor mensen?

Wolven hebben een natuurlijke angst voor mensen (neofobie). Ze vinden menselijke aanwezigheid en nieuwe dingen eng en willen meestal zo snel mogelijk weg. Als wolven dicht bij mensen komen, is dit meestal een vergissing of omdat ze op zoek zijn naar voedsel.

Risico’s van gevoerde wolven

Het voeren van wolven door mensen kan gevaarlijke situaties creëren. Wolven die gewend raken aan mensen kunnen voedsel van hen verwachten, wat tot agressief gedrag kan leiden. Voer wolven nooit en vermijd contact.

Meldingen en advies

Als je een wolf ziet, meld dit dan bij het wolvenmeldpunt. De Zoogdiervereniging geeft advies over hoe om te gaan met wolven en monitort hun gedrag. Het is belangrijk om samen te werken aan een veilige omgang met wolven in Nederland.

Overheidstips

De Rijksoverheid adviseert ook wat te doen bij een ontmoeting met een wolf:

  • Praat hard en maak gebaren: Dit schrikt wolven af.
  • Geef ruimte: Geef ze de ruimte zodat ze weg kunnen lopen.
  • Niet rennen: Als een wolf achter je aan komt terwijl je fietst, sprint dan niet weg, maar blijf rustig.

Door deze adviezen op te volgen, kun je veilig omgaan met een ontmoeting met een wolf en bijdragen aan een vreedzaam samenleven met deze prachtige dieren.

(C) Afbeelding van Andrea Bohl via Pixabay