Welke cryptomunten zijn er?

cryptocurrency-cryptocoins-cryptogeld-bitcoin

In feite zijn er 2 soorten cryptomunten: de bitcoin en de altcoin. De bitcoin is de allereerste digitale munt en is gekoppeld aan blockchain. Door het enorme succes van Bitcoin zijn er een heleboel nieuwe cryptomunten bij gekomen als alternatief voor Bitcoin. Deze worden altcoins genoemd. De bedenkers en kopers van deze altcoins hopen ooit rijk te worden. De kans op teleurstellingen is echter heel groot.

Van de vele duizenden cryptomunten zijn er 5 die je zeker moet kennen:

 • Bitcoin (BTC): dit is nog altijd de cryptomunt met de hoogste marktwaarde en is goed voor meer dan 50% van de totale handel in coins.
 • Ethereum (ETH)
 • Chainlink (LINK)
 • Dogecoin (DOGE)
 • Gulden (NLG)

Bitcoin

De Bitcoin is de grondlegger, de oudste en bekendste cryptomunt. Deze munt is tijdens de vorige financiële crisis ontstaan en mag zich tijdens de huidige crisis weer bewijzen.

Half april 2021 ging deze munt over de € 53.000 heen, terwijl die een maand later nog slechts € 37.000 opbrengt. Dat is altijd nog een heel stuk meer dan de € 10.000 in oktober 2020.

Ondanks de hoge waarde is er ook wel het een en ander aan te merken op de cryptocurrency, zoals de hoge transactiekosten en het lange wachten totdat je overboeking is verwerkt. Toch zal de bitcoin zijn status blijven behouden.

Altcoins

Alle overige munten, de niet-bitcoin-munten, worden Altcoins genoemd, maar eigenlijk is dat een beetje een denigrerende naam, alsof ze niets waard zouden zijn. Niets is echter minder waar. Ook voor de altcoins een gigantische marketcap waar zeker voldoende in te handelen valt. Ethereum, Litecoin, Ripple en Dash, allemaal cryptomunten uit de Top 10 en stuk voor stuk streven ze een hoog niveau na. Dit in tegenstelling tot diverse kleine cryptomunten als Halloween en Ebittree Coin om er maar even 2 te noemen.

Wat is het nut van Altcoins?

Momenteel zijn er duizenden altcoins in omloop, elk met zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Het heeft er alle schijn van dat ze het niet gaan halen bij de bitcoin. Toch is dat niet helemaal waar. Dat is namelijk geheel afhankelijk van waarom je in de cryptovaluta bent gestapt. Je moet de altcoin zeker niet zomaar afschrijven. Hieronder enkele redenen.

 1. Als beginner kun je gemakkelijk instappen
  Dé grote cryptomunt is natuurlijk de bitcoin. De waarde van de bitcoin is daarom ook redelijk hoog, namelijk net boven de € 31.000 (halverwege mei 2021). De altcoin is vaak een stuk goedkoper, waardoor het gemakkelijker is om low budget in te stappen. Doordat de instapkosten vaak laag zijn, zijn de potentiële winsten vaak ook een stuk hoger. Mocht je toch alles verliezen, dan ben je ook niet zoveel kwijt.
 1. Het is leuk om mee te handelen
  Handelen met cryptomunten is altijd leuk. Doordat de kosten van altcoins een stuk lager liggen dan de bitcoin kun je al snel een leuke portfolio opbouwen en in de gaten houden. De waarde is nu vaak nog niet zo hoog, maar de waarde van de Bitcoin was in het begin ook maar $0.05. Stel dat je toen daarin had geïnvesteerd. en dat ze nu € 30.000 waard zijn. Theoretisch is dit met de altcoins ook mogelijk.
 1. Altcoins minen
  Alcoins zijn veelal nog gewoon te minen, hetgeen voor de gemiddelde persoon voor de Bitcoin al niet meer geldt, omdat de kosten voor de apparatuur en stroom niet meer opwegen tegen de opbrengsten van het minen. Bij veel altcoins is dit nog gewoon mogelijk met een gewone thuiscomputer. Heb je een paar zonnepanelen op je dak, dan is het helemaal aantrekkelijk. 

Ethereum

Na de Bitcoin is Ethereum de grootste cryptomunt. Door de blockchain, de technologie achter deze currency, is deze flexibeler en geavanceerder dan de bitcoin. 

Stratis

Deze lijkt een beetje op ethereum en is volgens experts een cryptocurrency met potentie. Doordat ontwikkelaars met de bekende programmeertaal C# nieuwe stratis-applicaties kunnen bouwen is het interessant voor investeerders.

Ripple

Ripple wordt, in tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies, beheerd door één partij en is geen decentraal netwerk. Het is vergelijkbaar met een betaalsysteem voor internationale overboekingen. De waarde is flink gestegen door samenwerkingen van grote partijen als Santander en American Express.

Dash

Deze munt is sneller en anoniemer dan bitcoin. Daardoor wordt het door sommigen getipt als ‘de nieuwe bitcoin’. Of ze daadwerkelijk niet als ‘nerd-cash’, maar als echt gemeengoed dat iedereen kan gebruiken worden gezien, moet nog blijken, maar ze zijn in ieder geval op de goede weg.

IOTA

Het unieke aan IOTA is dat de transacties gratis zijn. Het is gratis, omdat gebruikers elkaars transacties verwerken: je moet eerst 2 andere transacties valideren voordat je een IOTA-transactie kunt doen. De technologie hierachter, Tangle genaamd (een blockchain-alternatief) wordt door grote bedrijven als Microsoft, Samsung en Volkswagen getest voor het gemakkelijk verhandelen van data.

Monero

Monero staat bekend om zijn anonimiteit en wordt daarom ook wel de ‘cryptocurrency voor criminelen’ genoemd. Deze wordt veel gebruikt op digitale zwarte markten. 

Verge

Verge is vergelijkbaar met monero en richt zich vooral op de privacy van gebruikers. 

Neo

Een belangrijke cryptocurrency die ook wel ‘de Chinese ethereum’ wordt genoemd. Er kunnen met diverse programmeertalen gemakkelijk applicaties voor de blockchaintechnologie worden gemaakt. Hierdoor is het aantrekkelijk voor een grote groep ontwikkelaars.

Ethos

De makers van ethos willen de cryptocurrencymarkt toegankelijk maken voor iedereen. Dat doen ze middels een digitale portemonnee waarmee je digitale valuta’s kunt kopen en bewaren. 

Qtum

De ‘blockchain van China’. Heeft veel weg van ethereum, is speciaal gericht op het bedrijfsleven en kan ook applicaties draaien. 

OmiseGo

OmiseGo, gebaseerd op de Ethereum-blockchain, heeft zichzelf ten doel gesteld om het gemakkelijkste betaalplatform van de wereld te worden. Het bedrijf hierachter, Omise is een alternatief voor Paypal en is met name in Azië heel populair. OmiseGo wil een platform bieden om gemakkelijk en snel valuta’s te kunnen wisselen.

Overige altcoins

Naast bovengenoemde altcoins zijn er nog heel, heel veel andere soorten met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Daarover later meer.

(Afbeelding (C) Pixabay)