Windows 11 is sinds 5 oktober 2021 beschikbaar, maar wat heb je eraan?
Microsoft kondigde in juni 2021 met veel tromgeroffel de komst van Windows 11 aan. Inmiddels is dit nieuwe besturingssysteem beschikbaar en wordt het in fases gratis uitgerold op pc’s met Windows 10. Het is echter maar de vraag of je wel iets aan dit nieuwe besturingssysteem hebt.
In augustus omschreef Microsoft in een blog 11 hoogtepunten van het nieuwe besturingssysteem. Eentje daarvan was het nieuwe ontwerp en de nieuwe geluiden. Die zijn mooi en fris en geven je een gevoel van rust en gemak, staat in de blog. De taakbalk staat niet meer linksonder, maar in het midden van het scherm, zoals Apple dat ook gebruikt. De bekende Windows-vensters zijn vanaf Windows 11 deels transparant en hebben afgeronde hoeken.
Op het oog is dit natuurlijk allemaal fraai, maar zijn de cosmetische ingrepen reden genoeg om snel naar het nieuwe besturingssysteem over te stappen. Teams is voortaan standaard van te voren geïnstalleerd. Prachtig natuurlijk, maar degene die het wil heeft het tijdens de coronacrisis toch al geïnstalleerd.
Nog geen Android-apps op Windows 11
De meest interessante reden om over te stappen naar Windows 11 was wellicht de toevoeging om Android-apps te kunnen installeren. Dit is echter vooralsnog weggevallen. Je kunt dus voorlopig nog geen Android-apps installeren op Windows 11. Deze toevoeging zal, zoals het nu lijkt, pas in 2022 worden toegevoegd.
Wel een leuke feature is, dat je in Windows 11 eenvoudig een virtuele desktop kunt inrichten. Hiermee kun je bijvoorbeeld een apart bureaublad voor privé en eentje voor je werken maken. Daarnaast introduceert Microsoft widgets, zoals je die misschien wel kent van je smartphone. Daarmee kun je bijvoorbeeld snel zien wat voor weer het wordt of wat je agenda of todo-lijst is. Deze verbeteringen lijken afgekeken te zijn van smartphones en tablets.
Kinderziekten Windows 11?
Net als bij elke grote update of upgrade loont het zich ook hier om voorzichtig te zijn met upgraden. Bij nieuwe versies van Windows (ook van andere software) gebeurt het nogal eens dat er, ondanks uitgebreide testfases, kinderziekten in zitten. Soms hele kleine, waar je geen of weinig last van hebt. Maar soms ook vrij vervelende bugs. Het kan daarom lonen om eventjes te wachten met upgraden naar Windows 11 tot ook de meeste kinderziektes eruit zijn.
Daar komt bij dat niet iedere computer met Windows 10 automatische geschikt is voor een upgrade naar Windows 11. Het nieuwste besturingssysteem vereist onder andere ook een vrij nieuwe processor. Daarom is er een speciale app waarmee je kunt controleren of je computer geschikt is voor deze upgrade. Heb je een computer van na 2019, dan zal het geen enkel probleem zijn. In alle andere gevallen kun je het beste vooraf even de check doen.
Nieuwe computers
Het lijkt er sterk op dat Microsoft met Windows 11 klanten probeert te lokken om nieuwe pc’s te kopen. Eind september kondigde het bedrijf hun nieuwe Surface-computers aan, waar ook Windows 11 op draait. Daarnaast werd er ook reclame gemaakt voor fabrikanten als HP en Lenovo, die laptops met het nieuwe besturingssysteem introduceerden. Voor early adopters zal het een extra stimulans zijn een nieuwe pc aan te schaffen.
Is jouw computer niet geschikt, maar ben je ook nog niet toe aan een nieuwe pc? Geen probleem, want het is natuurlijk niet vereist om Windows 11 te installeren. De ondersteuning van Windows 10 gaat ook nog door tot in 2025. Dus je hebt nog eventjes.
Upgrade Window 11 deïnstalleren
Heb je de Windows 11 upgrade installeert maar wil je terug? Ook dat kan, maar dan wel binnen 10 dagen. Binnen 10 dagen kun je de upgrade op eenvoudige wijze terugdraaien en behoud je de instellingen en bestanden van je vorige versie. Dat kun je doen via ‘Instellingen’ > ‘Update’ > ‘Herstellen’.
Ook na die 10 dagen kun je terug, maar daarvoor zul je dan handmatig een backup terug moeten draaien en Windows 10 opnieuw moeten installeren.
Pingback: Windows 11 wordt vanaf 5 oktober gefaseerd uitgebracht door Microsoft - InfoPortal