Windows 11 wordt vanaf 5 oktober gefaseerd uitgebracht door Microsoft

microsoft windows 11

Vanaf 5 oktober is Windows 11 beschikbaar. Microsoft biedt deze nieuwe upgrade gratis aan aan gebruikers van Windows 10.

Volgens de techgigant gebeurt het uitbrengen van de nieuwe Windows-versie gefaseerd. Volgens Microsoft zullen halverwege volgend jaar alle apparaten die in aanmerking komen de upgrade hebben gekregen. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om de upgrade handmatig uit te voeren of Windows 11 los te kopen.

Het meest opvallende van Windows 11 is de taakbalk. Hierbij worden de pictogrammen van apps nu in het midden weergegeven. Ook Teams, de chat- en videobeldienst van Microsoft, wordt nu direct in de taakbalk geïntegreerd. De focus komt met Windows 11 volledig op multitasking te liggen. Microsoft wil het met Windows 11 gemakkelijker maken om schermen van verschillende apps snel naast of onder elkaar te kunnen weergeven.

Android-apps op Windows 11

Ook Microsoft Store, waar gebruikers software kunnen downloaden, is geheel vernieuwd. Van daaruit is het nu ook mogelijk om Android-apps te installeren via een app-winkel van internetgigant Amazon. Android-apps die in de Amazon app-winkel worden aangeboden kunnen dan ook op Windows-computers worden gebruikt. Dit zit echter nog in de testfase en zal pas na enkele maanden worden uitgerold.

Windows 10, dat in 2015 werd gereleased, is de enige Windows-versie die nog volledig wordt ondersteund. Op 14 oktober 2025 zal ook de ondersteuning voor Windows 10 komen te vervallen, zoals Microsoft eerder al bekend maakte.