Wissel op tijd van winterbanden naar zomerbanden

winterbanden

Dat je met zomerbanden beter niet in de winter kunt rijden is waarschijnlijk wel bekend. Maar hoe zit het nou met winterbanden? Kun je wel met winterbanden in de zomer rijden? In sommige landen zijn bij winterse weersomstandigheden winterbanden verplicht, maar geldt dat ook voor zomerbanden in de zomer?

Winterbanden in de zomer?

Winterbanden presteren het best bij temperaturen lager dan 7°C. Zodra de temperaturen voor boven de 7°C liggen is het beter om je banden te wisselen en je zomerbanden weer onder je auto te zetten of laten zetten. Door het zachtere rubber en het profiel van de winterband zal deze bij temperaturen boven de 7°C namelijk sneller vervormen, waardoor je minder grip hebt en ze sneller zullen slijten. De remweg van een winterband in de zomer is langer dan die van een zomerband. Bovendien geldt: hoe warmer het is, hoe langer de remweg is.

Winterbanden in de zomer is niet verboden, maar voor je eigen veiligheid en je portemonnee is het aan te raden om in de zomer op zomerbanden te rijden en je winterbanden op tijd voor je zomerbanden te verwisselen.

Winterbanden verboden in de zomer?

In Nederland is het niet verboden, maar in sommige landen zijn winterbanden zomers wel verboden. Zo geldt bijvoorbeeld in Italië zomers tussen 16 mei en 14 oktober een verbod op winterbanden. Dat verbod geldt alleen voor winterbanden met snelheidscodering L (120 km/u), M (130 km/u), N (140 km/u), P (150 km/u) en Q (160 km/u).

Vergeet dus niet je winterbanden te verwisselen, of in ieder geval te controleren, als je in de zomer naar Italië gaat. Je kunt daarmee een fikse boete voorkomen. Je auto kan zelfs in beslag worden genomen en daar zit je, zeker tijdens je vakantie, natuurlijk helemaal niet op te wachten.

Nadelen van winterbanden in de zomer

Ondanks dat winterbanden in de zomer in de meeste landen niet verboden zijn is het toch sterk aan te raden om je winterbanden op tijd te wisselen voor zomerbanden. Zodra de temperaturen boven de 7°C komen is het aan te raden de zomerbanden weer onder je auto te plaatsen. Winterbanden hebben in de zomer namelijk minder grip en daardoor een langere remweg en minder tractie (trekkracht). Dat wordt veroorzaakt door de vervorming van het rubber. Hierdoor slijten je banden eerder en zul je ook eerder slippen.

Wissel je banden daarom op tijd! Het advies is om je banden te wisselen rond het ingaan van de zomertijd. Bij het ingaan van de wintertijd plaats je dan weer je winterbanden.