Zijn winterbanden verplicht?

winterbanden

In de winter, of in ieder geval vlak voor de winter, gaan we massaal weer onze zomerbanden verwisselen voor onze winterbanden. Is dat wel nodig? Zijn winterbanden verplicht?

Of het verplicht is, is per land verschillend. Ga je op wintersport? Controleer dan goed of winterbanden ook verplicht zijn in het land van je bestemming, maar ook in de landen waar je doorheen rijdt.

Winterbanden verplicht

Er zijn diverse landen waar winterbanden verplicht zijn bij winterse weersomstandigheden, zoals in Duitsland en de meeste andere Alpenlanden. Winterse omstandigheden betekent in dit geval: ijzel, sneeuw, sneeuwmodder, gladheid door sneeuw of gladheid door ijs- of rijpvorming.

Rijd je in een van deze landen bij winterse weersomstandigheden en je hebt geen winterbanden onder je auto, dan kun je rekenen op een boete of zelf van de weg worden gehaald. In het ergste geval kan zelfs je rijbevoegdheid in het betreffende land worden ingetrokken. Dat hakt erin. Zorg er daarom altijd voor dat je goed voorbereid op pad gaat.

Winterbanden in Nederland verplicht?

In Nederland zijn winterbanden vooralsnog niet verplicht. Wel wordt aangeraden om deze banden te gebruiken als de temperatuur onder de 7°C daalt. Dan heb je namelijk een veel betere grip, daardoor een kortere remweg, waardoor de kans op ongelukken wordt verminderd.

Waar zijn winterbanden wel verplicht in het buitenland?

Op dit moment (2021) zijn in Nederland winterbanden niet verplicht voor personen- en bestelauto’s en voor lichte bedrijfsvoertuigen tot 3.501 kg. Datzelfde geldt in België, Denemarken, Groot-Brittannië, Polen en Portugal. In België geldt wel dat van 1 april tot 30 oktober winterbanden verboden zijn met een lagere snelheidsindex dan de maximum snelheid van het voertuig. In Denemarken wordt, net als in Nederland, bij winterse omstandigheden winterbanden wel aanbevolen.

In Duitsland, Finland, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden zijn bij winterse omstandigheden winterbanden wel verplicht. In Duitsland is het overigens niet verplicht voor aanhangers en caravans en zijn All-Season banden ook toegestaan als ze na 31 december 2017 gemaakt zijn en zijn voorzien van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlok). In Zweden worden All-Seasons banden niet gezien als winterbanden.

In Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland zijn winterbanden alleen verplicht daar waar een bord staat die dat aangeeft. 

In Frankrijk en Zwitserland kan echter, ook als er geen bord staat, bij een aanrijding de schuld worden toegewezen aan diegene zonder winterbanden. In Italië geldt op sommige plekken, zoals het Aostadal (in het uiterste noordwesten van Italië) winterbanden verplicht van 15 oktober tot 15 april. In Zwitserland kun je, als je geen winterbanden hebt en daardoor het overige verkeer hindert, rekenen op een fikse boete.

Tip: altijd controleren

Let op: dit zijn de regels zoals die op dit moment (2021) gelden. Controleer altijd voordat je ‘s winters naar het buitenland gaat hoe de regels in dat land op dat moment zijn.