Zo houd je naaktslakken uit je tuin: Tips en Trucs

naaktslak naaktslakken slakken slakkenspoor - InfoPortal

Met het afwisselend natte en warme weer van de laatste dagen, is de kans groot dat je naaktslakken in je tuin hebt aangetroffen. Slakken in het algemeen, maar vooral naaktslakken kunnen ongewenste gasten zijn in je tuin of zelfs in je huis. Hier zijn enkele effectieve methoden om slakken op een diervriendelijke manier te verwijderen en te voorkomen dat ze terugkomen.

Naaktslakken verwijderen: de vriendelijkste manier

De meest diervriendelijke manier om naaktslakken te verwijderen is ze op te pakken en ergens anders uit te zetten. Dit doe je het beste in de ochtend of laat in de avond wanneer de slakken actief zijn. Slakken bestaan voor 98 procent uit water en vermijden de zon omdat ze anders uitdrogen. Door ze handmatig te verplaatsen, kun je voorkomen dat ze je planten beschadigen zonder ze te doden.

Lees ook: Alles tegen ongedierte

Lees ook: Bekijk hier meer middelen om naaktslakken te bestrijden

Lees ook: Havermout tegen slakken, een simpele tip die écht werkt!

Natuurlijke vijanden inzetten

Je kunt ook natuurlijke vijanden van de slak uitnodigen in je tuin. Egels, vogels en spitsmuizen zijn dol op slakken. Door vogelhuisjes, egelhuisjes en schuilplaatsen zoals stapels takken of struiken te plaatsen, maak je je tuin aantrekkelijker voor deze dieren. Dit helpt om de slakkenpopulatie op een natuurlijke manier onder controle te houden.

Culinaire oplossingen tegen slakken

Wist je dat slakken eetbaar zijn? Onze voorouders roosterden slakken al duizenden jaren geleden boven het kampvuur. Hoewel het geen culinair hoogstandje is, kunnen de naaktslakken in je tuin een bron van eiwitten zijn. Dit is echter misschien niet voor iedereen weggelegd.

Effectieve, maar dodelijke methoden

Als je de slakkenoverlast echt wilt aanpakken, kun je drastische maatregelen nemen. Een eenvoudige methode is om een boterham in je tuin te leggen en te wachten tot de slakken erop afkomen. Vervolgens verwijder je de boterham met de slakken. Deze methode zorgt echter wel voor de dood van de slakken.

Een andere methode is de bierval. Hierbij giet je bier in een container in je tuin. Slakken worden aangetrokken door het bier, drinken ervan en gaan uiteindelijk dood. Hoewel effectief, is dit misschien niet de meest humane oplossing.

Nog een drastische, niet-humane methode is het doorknippen van slakken. Er wordt beweerd dat dit de snelste dood voor slakken is. Zodra je ze doorknipt, zijn ze direct dood en daarmee ook de vele duizenden eitjes die ze meedragen.

Slijm van de slakken verwijderen

Het slijm van naaktslakken kan hardnekkig zijn. Gelukkig is het verwijderen ervan eenvoudig. Strooi wat baking soda over het slijmspoor en zuig het na een paar uur op. Dit helpt om je tuin en huis vrij te houden van deze glibberige sporen. Slakken kunnen de weg naar je tuin terugvinden door hun eigen slakkenspoor te volgen. Een reden te meer om dat vieze slijmerige spoor te verwijderen.

Perfecte diervriendelijke oplossing tegen slakken

Hoewel er geen perfect diervriendelijke oplossing is voor het verwijderen van slakken, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen. Of je nu kiest voor handmatig verwijderen, natuurlijke vijanden inzetten, of meer drastische maatregelen, je kunt effectief voorkomen dat slakken je tuin en huis overnemen. Probeer verschillende aanpakken en ontdek wat het beste werkt voor jouw situatie.

(C) Afbeelding van Dani Egli via Pixabay