Zonsverduistering veroorzaakt stroomtekort

eclipse zon zonsverduistering

Donderdag 10 juni 2021 vanaf 11.15 uur is er voor het eerst in 6 jaar tijd weer een zonsverduistering te zien. Het betreft een gedeeltelijke zonsverduistering, waarbij op het hoogtepunt, rond 12.22 uur, een zesde van de zon bedekt is. Dat is op zich natuurlijk een bijzonder tafereel, maar het betekent wel extra werk voor de netbeheerders. 

Dat komt doordat de zonsverduistering over heel Noordwest-Europa trekt, en aangezien we steeds meer energie opwekken met zonnepanelen, valt die energie weg. Netbeheerders zoals Tennet moeten dat dan opvangen en meer stroom leveren. De misgelopen stroom als gevolg van de zonsverduistering komt neer op ongeveer 800 megawatt. Dat is meer dan heel Amsterdam verbruikt. Omdat we steeds meer overstappen op duurzame energie zal dit in de toekomst steeds meer gaan spelen.

Opvangen energielevering

Het toeval wil, dat de panelen juist op vol vermogen draaien op het moment dat de zonsverduistering begint. Als daar dan een deel van wegvalt is dat ook direct een fors deel. Dat betekent dat netbeheerders dan hun reservevermogen in moeten zetten op dat op te vangen.

Als voorbereiding op deze zonsverduistering heeft Tennet een aantal gascentrales gevraagd om paraat te staan voor het opvangen van de energielevering zodra de het vermogen van de zonnepanelen wegvallen. 

Stroomuitval door zonsverduistering

Het is nog nooit gebeurt dat de stroom is uitgevallen door een zonsverduistering. Ook niet in 2015, toen er een bijna totale zonsverduistering was. Toen waren er echter ook nog niet zoveel zonnepanelen als nu. Dit gaat steeds meer spelen, omdat we in de toekomst alleen nog maar meer overstappen op duurzame energie zoals windenergie en zonne-energie.

Elektrische auto’s langzamer laden

In de toekomst, als de fossiele brandstof helemaal in de ban gaat, zullen de gevolgen steeds groter worden. Op dit moment wordt er gekeken of het mogelijk is om de accu’s van elektrische auto’s langzamer op te laden, om meer energie voor het normale verbruik in te kunnen zetten en de klap beter op te kunnen vangen.

Volgende zonsverduistering

Het zal niet al te lang duren voordat we weer een zonsverduistering hebben. Ook dat zal een gedeeltelijke zonsverduistering zijn en wel volgend jaar op 25 oktober 2022. In augustus 2026 is de eerstvolgende bijna totale zonsverduistering.