Zuid-Korea komt met nieuwe wet voor downloadwinkels Apple en Google

apple store

Zuid-Korea heeft, ondanks hevig verzet van Apple en Google, een nieuwe wet aangenomen waarmee aanbieders van apps niet langer verplicht mogen worden om gebruik van de betaalsystemen van Apple en Google te moeten maken. Dit betekent een grote verandering in de downloadwinkels van beide techbedrijven, Apple Store en Google Play Store.

Als een app-ontwikkelaar klanten wil laten betalen, gebeurt dat via het betaalsysteem van Apple en Google. De commissie bedraagt nu 15 of 30 procent. Als deze ontwikkelaars nu klanten via een ander betaalsysteem laten betalen, lopen Apple en Google inkomsten mis. Beide techbedrijven verdienen op deze manier jaarlijks  wereldwijd vele tientallen miljarden dollars. 

Eind augustus is deze wet door het Zuid-Koreaanse parlement aangenomen. Het hoeft alleen nog maar getekend te worden door president Moon Jae-in. Dat zal echter slechts een formaliteit zijn, omdat zijn partij sterk voorstander van deze wetgeving was. Dit zal dus grote gevolgen hebben voor Apple en Google in Zuid-Korea. Bij overtredingen kunnen beide bedrijven boetes krijgen van maximaal 3 procent van de omzet in Zuid-Korea. 

Google Play Store

Anti-Google wet

Deze nieuwe wet zou het gevolg zijn van een aankondiging die Google eerder deed. Die meldde vorig jaar dat ontwikkelaars verplicht worden om gebruikt te gaan maken van het betaalsysteem van Google. Dat leidde onder meer app-ontwikkelaars in Zuid-Korea tot verzet. Deze wet wordt daarom ook wel de ‘anti-Google wet’ genoemd.

De afgelopen jaren is de macht die Apple en Google via hun betaalsystemen hebben gekregen een belangrijk onderwerp van gesprek geworden. In 2019 begon het met een klacht van Spotify bij de Europese Commissie. Inmiddels is het een wereldwijd debat geworden over de dominantie van beide bedrijven in hun downloadwinkels.

De financiële impact in Zuid-Korea zal waarschijnlijk beperkt zijn, maar vermoedelijk maken beide techgiganten zich met name zorgen om de eventuele gevolgen. Gaan de Verenigde Staten en Europa het voorbeeld van Zuid-Korea volgen, dan gaat het voor beide wel in de papieren lopen. Er loopt al een Europees onderzoek tegen Apple. Bovendien wordt er zowel in Europa als in Amerika aan een wetgeving gewerkt om de macht van Apple en Google in te perken.

Epic vs. Apple

In de Verenigde Staten loopt een zaak tussen Epic, de maken van het populaire spel Fortnite, en Apple. De eis van Epic is dat het zijn eigen betaalsysteem kan gebruiken en dat gebruikers andere appstores op hun smartphones mogen installeren. Apple wil dat tegenhouden. Wat de uitkomst van deze rechtszaak ook is, de verliezende partij zal hoe dan ook in hoger beroep gaan, omdat de belang heel groot zijn. Er staan immers miljarden dollars op het spel.